För Jägare

På gården finns en EU-godkänd vilthanteringsanläggning som tar emot vilt från jägare, vårt eget hägn och andra vilthägn. Om ni önskar veta mer om slakteriet eller vill lämna vilt till oss så finns information nedan. Kontakta oss gärna innan ni lämnar vilt för första gången.

Viltmottagning

Inköp: STÄNGT

Återtag: ÖPPET

Vår vilthanteringsanläggning är godkänd för att ta emot de flesta olika vilt, såsom klövvilt, småvilt och vildfågel.


Vi köper in vilt ifrån närområdet och kan även i mån av tid erbjuda återtag av inlämnat vilt. Kontakta oss på förhand vid inlämning av fler än enstaka djur eller när det gäller älg, småvilt och vildfågel samt vid återtag. Vi köper inte in hagelskjutet rådjur.


Viltmottagningen är som utgångspunkt öppen dygnet runt hela året.

Ändringar i öppettider kan dock ske, såsom vid hög arbetsbelastning, semester eller köpstopp pga. för stort lager.

Bli leverantör

Om ni vill bli leverantör önskar vi att ni kontaktar oss innan första leverans. Är detta ej möjligt var noga med att fylla i leveranssedel som ligger i viltmottagningen.


Läs noga igenom information nedan angående leverans av vilt.
Var noggrann med hygienen!


Vi förbehåller oss rätten att tacka nej till inlämning av vilt även då viltmottagningen är öppen. Det kan finnas olika anledningar till att vi inte vill/kan ta emot vilt från ett specifikt tillfälle eller leverantör. Exempelvis tidsbrist, bristande efterfrågan, dålig hygien och etiska överväganden.

Leverans

Före leverans

Vi önskar ha en god kontakt med jägare och leverantörer för att underlätta planering och undvika kassation av felhanterat kött.

  • Ring alltid om fler än enstaka djur lämnas samt vid återtag, älg, småvilt och vildfågel.
  • Kontakta oss i god tid för att planera större jakter. Vi har ofta begränsade möjligheter att ta emot ett större antal djur vid samma tillfälle.
  • Håll koll på hemsidan och Facebook innan leverans så att det säkert är öppet för inlämning.


Hantering av kroppen.

  • Leverans ska ske snarast efter jakt.
  • Kroppen ska levereras oflådd och ej sotad.
  • Kroppen hängs upp nere vid biklövarna.
    • De ska aldrig hängas i haserna!
  • Öppna så lite som möjligt i slaktkroppen.
    • Skär inte bort hud/päls, särskilt inte upp på insidan av låren.


Att tänka på vid passning.

  • Passning sker med fördel hängande i bakbenen (skär inte upp vid hasorna!)
    • Passning kan ske hos oss om ni kommer direkt efter skottet. 
      • Hjort/rådjur passning max 2 timmar efter skott. 
      • Vildsvin max 45 min efter skott. 
      • Bukskjutna djur passas omgående.
    • Om tarmpaket lämnas kvar hos oss bibehåller vi oss rättat att ta ut en avgift på 50kr per pekat för destruktion av dessa. 
  • Njurar och njurfett får gärna lämnas kvar i kroppen för att skydda innerfiléerna.
  • Mjölka ur avföring ordentligt ifrån ändtarmen innan den skärs över och sätt gärna buntband på var sida om snittet.
    • Kniv som skär in i tarm eller mage måsta diskas noga innan vidare användning!
  •  Sota inte, utan lämna kvar ändtarm och könsorgan samt urinvägar intakta.
    • Testiklar eller penis skärs inte bort!
    • Livmoder på dräktiga djur kan vara okej att skära bort ifall det kommer i vägen vid passning.

Krav inför besiktning

Allt vilt som kommer i till vår anläggning ska genomgå veterinärbesiktning, detta gäller även småvilt. Vi har inte möjlighet att göra undantag från nedanstående lagkrav. 


Röda organ (hjärta, lungor, lever, njurar, mjälte) samt huvud ska alltid medfölja.

  • På vildsvin ska även mellangärdet medfölja.
  • Njurarna får gärna vara kvar i kroppen för att skydda innerfiléerna.


Vid viltintyg behöver inte de röda organen eller huvud åtfölja kroppen. 

  • På vildsvin krävs dock fortsatt att huvud och mellangärde medföljer. 

Vid leverans

Fyll i leveranssedel samt eventuellt styckschema vid återtag.

  • Ligger i pärmen på hyllan i slaktrummet).
  • Ifall ni önskar få avräkning måste mejl lämnas.
  • Om styckschema inte fylls i görs en standardstyckning.


Kroppen hängs upp i bakbenen nere vid biklövarna.

  • Använd galgar i första hand.
  • Häng inte upp kroppen vid hasen/hälsenan.
  • Öppna gärna bröstbenet så att blod inte blir stående i brösthålan.


Låt kroppen hänga inne i slaktrummet

  • D.v.s. första rummet innanför dörrarna (ej in i kylen).
  • Kroppen hängs utanför vid platsbrist.
  • Häng organen till varje kropp i en påse på samma galge eller lägg dem i en back under kroppen.
    • Njurar och njurfett får gärna vara kvar i kroppen för att skydda innerfiléerna.


Städning

  • Spola av efter leverans.
  • Diska knivar mm. ordentligt.
    • Använd avsedd diskborste, läs på lapparna.

Var noga med hygienen

Ifall kroppen blivit hanterad felaktigt (dålig hygien/nedsmutsad) innan leverans och det innebär extra arbete vid slakten så sker en reduktion på inköpspriset alternativt så utgår en extra avgift vid återtag.


Var förberedd redan innan skottet, det lönar sig.

  • Rätt utrustning och kunskap för att passa på ett hygieniskt sätt.
  • Ha en plan för hur kroppen ska fås ur skogen utan att tex. fyllas med löv, grenar och smuts.
  • Var försiktig med kniven, det ni skär in i med kniven kommer vi sedan bli tvungna att kassera. 

Priser

Alla priser avser slaktvikten efter rensning av skottskada.


Slaktvikten kan bli avsevärt lägre än levandevikten eftersom skottskador måste rensas med stor marginal.


Vi är ålagda av Livsmedelsverkat att rensa bort 10 cm runt om sårkanalen. 

Sårkanalen är det område som har synlig påverkan av skottet och inkluderar blodsprängt kött.

Inköp

Hjort - 50kr/kg,

Skovel och halvskovel 30kr/kg.

Handjur med brunstpåverkan 8kr/kg.


Rådjur - 50kr/kg

Vi köper inte in hagelskjutet rådjur.


Vildsvin - 30kr/kg

Vi köper inte in gris med galtlukt (avgörs av oss efter värmning av köttet)

För grisar med slaktvikt under 10kg utgår ingen ersättning. 


Avdrag på inköpspriset görs enligt nedan

25% per lår med skottskada

25% vid skottskada av ryggen

Upp till 25% vid bristande hygien eller skärskador i köttet

  • Ofta förekommande vid dåligt hanterade bukskjutna djur
  • Eller sönderskurna innerfilér i samband med passning. 


Priser för övrigt vilt vänligen kontakta oss

Återtag

75kr/kg, finstyckat enligt önskemål, malt, vakuumpackat och uppmärkt.


Extra avgift

50kr/tarmparket

200kr/kropp vid betydande bristande hygien, t.ex. vid bukskott.